payday loans
  • English
  • Greek
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (Μ.Ε.) Εκτύπωση E-mail

 

Μάθημα

Υ./Ε.Υ.

Εξάμηνο

Ώρες / Εξάμηνο

Φ.Ε. / Εξάμηνο

1. Βιολογική Κτηνοτροφία

Υ.

Γ΄

30

90

2. Γενετική Βελτίωση Αγροτικών Ζώων

Υ.

Δ΄

75

165

3. Επιθεώρηση Κτηνοτροφικής Παραγωγής

Υ.

Ε΄

60

120

4. Αγελαδοτροφία

Υ.

Ε΄

90

180

5. Πτηνοτροφία

Υ.

Ε΄

90

180

6. Επιλογής Ι

Ε.Υ.

Ε΄

45

135

7. Μελισσοκομία

Υ.

Ε΄

75

135

8. Διατροφή Αγροτικ. Ζώων ΙΙ

Υ.

ΣΤ΄

90

180

9. Αιγοπροβατοτροφία

Υ.

ΣΤ΄

90

180

10. Χοιροτροφία

Υ.

ΣΤ΄

90

180

11. Επιλογής ΙΙ

Ε.Υ.

ΣΤ΄

45

135

12. Τεχνολογία Κρέατος

Υ.

Ζ΄

75

135

13. Γαλακτοκομία

Υ.

Ζ΄

75

135

14. Επιλογής ΙΙΙ

Ε.Υ.

Ζ΄

45

135

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

990

2085

 

Σύνολο Μ.Ε 14

 

Συμβολισμοί:

Υ. = Υποχρεωτικό

Ε.Υ. = Επιλογής Υποχρεωτικό

Φ.Ε. = Φόρτος Εργασίας Εβδομαδιαίως

 

 


1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (Υ.) 

  • Τι σημαίνει βιολογική κτηνοτροφία-γεωργία.
  • Βιολογικά προϊόντα.
  • Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν την άσκηση της βιολογικής κτηνοτροφίας.
  • Η βιολογική κτηνοτροφία στα πλαίσια της Ε.Ε. και στην Ελλάδα.
  • Νομοθεσία.
  • Προοπτικές διάδοσης της βιολογικής κτηνοτροφίας στη χώρα μας, κατά είδος παραγωγικών ζώων.
  • Επιτήρηση ζώων - διατροφή - υγιεινή - μετατροπή μιας συμβατικής κτηνοτροφικής μονάδας σε βιολογική.
  • Μειονεκτήματα - πλεονεκτήματα βιολογικών συμβατικών κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Βιολογική κτηνοτροφία και περιβάλλον.

 

2. ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ (Υ.)

  • Συνοπτική βιομετρική μελέτη των χαρακτήρων, μέθοδοι ανάλυσης, σχεδιασμός πειραμάτων, ερμηνεία αποτελεσμάτων.
  • Στοιχεία γενετικής ελεύθερων πληθυσμών, δημιουργία και εξέλιξη των ειδών των ζώων.
  • Στοιχεία ποσοτικής γενετικής, έννοια και εκτίμηση παραμέτρων, θεωρία της τεχνητής επιλογής, αιμομιξία.
  • Επιλογή των γεννητόρων, μέθοδοι επιλογής κατά περίπτωση, προγράμματα εφαρμογής.
  • Μέθοδοι αναπαραγωγής (σύζευξη), καθαρές φυλές, διασταυρώσεις, υβριδισμός.
  • Μέσα και οργάνωση της γενετικής βελτίωσης ζώων, έλεγχοι αποδόσεων, σήμανση των ζώων, εκτίμηση του εξωτερικού των ζώων. Γενεαλογικά και Ζωοτεχνικά βιβλία, προσφορά της σύγχρονης βιοτεχνολογίας στη Βελτίωση των παραγωγικών ζώων.

 

3. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Υ.)

  • Σκοπός της Επιθεώρησης Κτηνοτροφικής Παραγωγής και πως αυτός επιτυγχάνεται.
  • Αρμόδια Όργανα Επιθεώρησης των προϊόντων Κτηνοτροφικής Παραγωγής.
  • Σφαγειοτεχνικές Εγκαταστάσεις.
  • Κτιριακή Υποδομή και Εξοπλισμός.
  • Όροι και προϋποθέσεις Ίδρυσης και Λειτουργίας Σφαγείων - Πτηνοσφαγείων.
  • Σφαγή και προετοιμασία σφάγιου ζώου.
  • Επιθεώρηση σφάγιων ζώων.
  • Έλεγχος προϊόντων με βάση το κρέας (κονσέρβες, αλλαντικά κ.λ.π.).
  • Επιθεώρηση των αβγών.
  • Έλεγχος του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριά, γιαούρτη, κρέμα, παγωτά κ.α.).
  • Επιθεώρηση των αλιευμάτων (νωπών και κατεψυγμένων).
  • Αλλοιώσεις των προϊόντων Κτηνοτροφικής Παραγωγής.
  • Αγωγή Επιθεωρητή.
  • Νομοθεσία: Ελληνική (Β. / Διάταγμα, Π. / Διατάγματα, Νόμοι, Υπουργικές και Υγειονομικές Διατάξεις), Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγίες και κανονισμοί).

 

4. ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΑ (Υ.)

  • Ταξινόμηση βοοειδών, ανασκόπηση της ελληνικής αγελαδοτροφίας.
  • Φυλές γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.
  • Ανατομία και φυσιολογία της γαλακτοπαραγωγής - Έλεγχος αποδόσεων, οργάνωση του ελέγχου.
  • Αναπαραγωγή βοοειδών, σύγχρονη βιοτεχνολογία (τεχνητή σπερματέγχυση, εμβρυομεταφορά, κλωνοποίηση).
  • Άρμεγμα, αμελκτήρια, σύγχρονη τεχνική, αμελκτικά συγκροτήματα, χειρισμοί και έλεγχοι.
  • Παραγωγή γάλακτος, έλεγχος ποιότητας, προγράμματα ποιότητας στην παραγωγή.
  • Γενετική βελτίωση, επιλογή, μέθοδοι αναπαραγωγής, προγράμματα βελτίωσης, οργάνωση της βελτίωσης.
  • Διατροφή (γενικές αρχές), διαδικασία της πέψεως στα βοοειδή, προϋπολογισμός ετήσιων αναγκών σε ζωοτροφές του στάβλου, αποθήκευση και υγιεινή των ζωοτροφών.
  • Βουστάσια-εξοπλισμοί.

 

5. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (Υ.)

  • Εξέλιξη της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
  • Βιολογία της όρνιθας.
  • Κατάταξη.
  • Πεπτικό, Μυϊκό, Κυκλοφορικό, Ενδοκρινικό σύστημα. Αδένες, ορμόνες. Αναπνευστικό σύστημα. Σκελετός. Αναπαραγωγικό σύστημα. Ανάπτυξη του ωαγωγού.
  • Προγράμματα φωτισμού.
  • Γενετική. Φυλοσύνδετα γονίδια. Μηχανισμοί κληρονόμησης.
  • Φυλές (ασιατικές, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες-αβγοπαραγωγής, κρεοπαραγωγής, μικτών αποδόσεων) και υβρίδια αβγοπαραγωγικής και κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Διατροφή. Πτηνοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
  • Πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί. Συνθήκες εκτροφών αβγοπαραγωγικής και κρεπαραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Ασθένειες και υγιεινή πτηνοτροφικών εκτροφών. Τεχνολογία και εμπορία αβγών και κρέατος πουλερικών. Εκτροφή άλλων πτηνών (γαλοπούλες, πάπιες, χήνες κ.α.).

 

6α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ (Ε.Υ.)

  • Καταγραφή και διαχείριση του ζωικού πληθυσμού της εκμετάλλευσης.
  • Σύνταξη των σιτηρεσίων και παράθεση των τροφών με Η/Υ.
  • Παρακολούθηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας με Η/Υ.
  • Χρήση των Η/Υ στη γενετική Βελτίωση και γενικά παρακολούθηση όλων των ζωοτεχνικών και οικονομικών παραμέτρων της εκμετάλλευσης με Η/Υ.

 

. ΣΥΝΤΑΞΗ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ (Ε.Υ.)

  • Σχέδια – μελέτες κατασκευής και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με βάση του σχετικούς Νόμους, Διατάξεις και Υπουργικές Αποφάσεις.
  • Μελέτες εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού κτηνοτροφικών αποβλήτων (πτηνοτροφείων, βουστασίων, χοιροστασίων), με βάση τις σχετικές διατάξεις για την προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  • Έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
  • Μελέτες - σχέδια βελτίωσης των εγκαταστάσεων κτηνοτροφικών μονάδων (πτηνοτροφεία, βουστάσια, αιγοπροβατοστάσια, χοιροστάσια).

 

7. ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΑ (Υ.)

  • Συστηματική κατάταξη και οι φυλές των μελισσών.
  • Ανάπτυξη και κοινωνία μελισσών.
  • Ανατομία και φυσιολογία των μελισσών.
  • Φωλιά της μέλισσας.
  • Διατροφή της μέλισσας.
  • Δραστηριότητες και συμπεριφορά των μελισσών.
  • Σμηνουργία.
  • Γενετική Βελτίωση των μελισσών.
  • Επικονίαση των καλλιεργειών.
  • Μελισσοκομικά φυτά.
  • Μελισσοκομικοί εξοπλισμοί.
  • Μελισσοκομικοί χειρισμοί.
  • Παραγωγή βασιλισσών.
  • Προϊόντα κυψέλης.
  • Ασθένειες και εχθροί μελισσών.
  • Δηλητηριάσεις μελισσών από γεωργικά φάρμακα.

 

 

 

8. Διατροφή Αγροτικών Ζώων ΙΙ (Υ.)

  • Μελέτη ζωοτροφών, ήτοι χονδροειδών νωπών και ξηρών, συμπυκνωμένων όπως καρποί και υποπροϊόντα όλων των γεωργικών βιομηχανιών, ζωικών τροφών και θρεπτική τους αξία, καθώς και οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη θρεπτική τους αξία.
  • Τρόποι συντήρησης των ζωοτροφών και προετοιμασία τους προτού χορηγηθούν στα ζώα.
  • Λεπτομερής περιγραφή όλων των ζωοτροφών και ποσότητες της καθεμίας που πρέπει να χορηγούνται στα διάφορα είδη αγροτικών ζώων.
  • Ειδικά κεφάλαια αφιερώνονται για τις τροφές ζωικής προέλευσης, τις αζωτούχες μη πρωτεϊνούχες τροφές, καθώς και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη γρηγορότερη αύξηση των ζώων.
  • Τεχνική της διατροφής και τρόποι διερεύνησης των οικονομικά συμφερότερων ζωοτροφών για τον καταρτισμό σιτηρεσίων που θα είναι ισόρροπα και οικονομικά.

 

9. ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ (Υ.)

  • Ιστορική εξέλιξη προβάτων και αιγών.
  • Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
  • Παραγωγικές κατευθύνσεις – παραγόμενα προϊόντα.
  • Κριτήρια ταξινόμησης των διάφορων φυλών προβάτων και αιγών.
  • Κυριότερες φυλές προβάτων και αιγών, ελληνικών και ξένων.
  • Μορφολογικά – Ζωοτεχνικά χαρακτηριστικά – παραγωγικές ιδιότητες.
  • Εκτιμητική – σωματομετρήσεις.
  • Ανάλυση συστημάτων εκτροφής ανά τον κόσμο και την Ελλάδα.
  • Αναπαραγωγή – Διατροφή – Γενετική Βελτίωση αιγοπροβάτων.
  • Τύποι εκτροφών.
  • Ανάλυση παραγωγικών ιδιοτήτων, (γαλακτοπαραγωγή – κρεοπαραγωγή – εριοπαραγωγή).
  • Σταβλικές εγκαταστάσεις – Βασικές ασθένειες – Υγιεινή.

 

10. ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ (Υ.)

  • Η χοιροτροφία διεθνώς.
  • Δομή της Ελληνικής χοιροτροφίας, προβλήματα και προοπτικές της Ελληνικής χοιροτροφίας.
  • Καταγωγή και προέλευση χοίρου, κυριότερες φυλές χοίρων.
  • Αναπαραγωγή χοίρου (γεννητικό σύστημα άρρενος, θήλεος, παραγωγή σπέρματος, οχεία, κυοφορία, τοκετός, γαλακτοπαραγωγή).
  • Πάχυνση χοιριδίων.
  • Σταβλισμός χοίρων.
  • Η υγιεινή των χοίρων και εγκαταστάσεων.
  • Γενετική χοίρων (η γενετική βελτίωση στην Ελλάδα, μέθοδοι αναπαραγωγής).
  • Οικονομική οργάνωση της χοιροτροφικής μονάδας (μορφές και μέγεθος των χοιροτροφικών επιχειρήσεων, απαιτούμενα κεφάλαια για τη λειτουργία μιας χοιροτροφικής επιχείρησης).
  • Η χρήση των Η/Υ στην οικονομικότητα της χοιροτροφίας.

 

11α. ΚΟΝΙΚΛΟΤΡΟΦΙΑ (Ε.Υ.)

  • Ταξινόμηση, προέλευση, ονοματολογία.
  • Εξωτερική μορφολογική διάπλαση, πεπτικό, γεννητικό σύστημα.
  • Παραγωγικές ιδιότητες: αναπαραγωγική, κρεοπαραγωγική, γουνοπαραγωγική, τριχοπαραγωγική.
  • Φυλές κουνελιών, Ταξινόμηση.
  • Γενετική Βελτίωση κουνελιών.
  • Μέθοδοι εκτροφής.
  • Αρχές σταβλισμού κουνελιών. Τύποι κονικλοστασίων, απόβλητα.
  • Υγιεινή και νοσήματα εκτρεφόμενων ζώων.
  • Η κονικλοτροφία στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

11β. ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ (Ε.Υ.)

  • Έμφαση θα δοθεί στο σκύλο και τη γάτα.
  • Ταξινόμηση, Ονοματολογία, Φυλές.
  • Εξωτερική μορφολογική διάπλαση.
  • Εκτροφή, διατροφή, αναπαραγωγή.
  • Νοσήματα και πρόληψη. Σχέση με τον άνθρωπο – Συμπεριφορά.

 

12. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ (Υ.)

  • Τεχνική σφαγής και τεμαχισμού Βοοειδών, Χοίρων, Προβάτων και Πτηνών.
  • Χημική σύνθεση, αποδόσεις, ποιότητα και κρατικός έλεγχος.
  • Εκμετάλλευση παραπροϊόντων και υποπροϊόντων.
  • Τρόπος επεξεργασίας και διατήρησης του κρέατος.
  • Ασθένειες σφαγείων.
  • Εξοπλισμός εγκαταστάσεων Σφαγείων και Εργαστηρίων τεμαχισμού κρέατος.
  • Έλεγχος υγιεινής κατάστασης των τελικών προϊόντων και των εγκαταστάσεων.

 

13. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ (Υ.)

  • Βιοσύνθεση των συστατικών του γάλακτος.
  • Χημική σύσταση του γάλακτος.
  • Διατροφική αξία.
  • Μικροβιολογία του νωπού γάλακτος.
  • Υγιεινή της παραγωγής και συλλογής του νωπού γάλακτος.
  • Αρχές που διέπουν τα συστήματα ποιότητας.
  • Ποιοτικός έλεγχος του νωπού γάλακτος.
  • Γάλα παστεριωμένο, γάλα υψηλής παστερίωσης, γάλα μακράς διάρκειας (τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος).
  • Γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτη, οξυγάλατα, τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος).
  • Τυριά (πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, μικροβιολογία, αλλοιώσεις, κυριότερα είδη τυριών, υποπροϊόντα τυροκομίας).
  • Κρέμα και βούτυρο (τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος).
  • Υγιεινή εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος.

 

14α. ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΑ – ΟΣΤΡΕΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Ε.Υ.)

  • Παραγωγή κρέατος ψαριών (πέστροφας, χελιού, κυπρίνου, τσιπούρας, λαυρακιού) σε τεχνητές δεξαμενές, καθώς και οστρακοκαλλιέργεια.
  • Ταξινόμηση, γενικές αρχές ψαριών και οστράκων.
  • Απαιτήσεις όσο αφορά το υδάτινο περιβάλλον, διατροφή, βελτίωση, αναπαραγωγή.
  • Ασθένειες, προβλήματα, δυσχέρειες.
  • Παραγωγή, επεξεργασία και αξιοποίηση του τελικού προϊόντος.
  • Έλεγχος από υγιεινής άποψης των εγκαταστάσεων και των τελικών προϊόντων.

 

14β. ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ (Ε.Υ.)

  • Ταξινόμηση, Φυλές, Διατήρηση και Οργάνωση της εκτροφής στην κρεοπαραγωγό Βοοτροφία, Διατροφή, Γενετική Βελτίωση, Αναπαραγωγή, Ασθένειες, Υγιεινή.
  • Ανάλυση της φυσιολογίας της αναπτύξεως στα βοοειδή και των παραγόντων που την καθορίζουν.
  • Σταβλισμός και εξοπλισμοί των βοοειδών κρεοπαραγωγής και πάχυνσης μόσχων.
  • Μέθοδοι εκτροφής παχυνόμενων μόσχων, ανάλογα με τον επιθυμητό τύπο σφαγίου.

 

 


 

 
RocketTheme Joomla Templates